Behoud en Verspreiding van Lokale Geschiedenis | Vereniging Oud ‘s-Gravenzande

Bestuur Vereniging Oud ’s-Gravenzande v.l.n.r. Joke Gijsberts, Michiel Kruijthof en Ruud Heus

Een Stap Terug in de Tijd

In het najaar van 2018 werd een belangrijke stap gezet in het behoud en de verspreiding van de rijke geschiedenis van ‘s-Gravenzande. Gedreven door de wens om het lokale erfgoed te koesteren en toegankelijk te maken voor het publiek, besloten Ruud Heus, Joke Gijsberts en Michiel Kruijthof om de handen ineen te slaan en een nieuwe vereniging op te richten.

Samenwerking met de Werkgroep Oud ‘s-Gravenzande

In hun streven naar het behoud van lokale geschiedenis zocht bovengenoemde samenwerking met de Werkgroep Oud ‘s-Gravenzande, een groep die al sinds 1975 actief is in het vastleggen en delen van historische informatie. Met instemming van Jan Dahmeijer en Piet van der Steen, de drijvende krachten achter de werkgroep, werd besloten om de krachten te bundelen en de werkgroep op te laten gaan in de nieuwe vereniging.

Het Oprichtingsproces

Op 16 april 2019 werd officieel de Vereniging Oud ‘s-Gravenzande opgericht. De eerste bestuursvergaderingen stonden voornamelijk in het teken van praktische zaken zoals het aanvragen van een bankrekening, het opstellen van een huishoudelijk reglement en het opzetten van de ledenadministratie. Ondanks dat deze taken niet altijd de meest opwindende zijn, waren ze wel noodzakelijk voor een soepele start van de vereniging.

Activiteiten en Evenementen

Inmiddels heeft de vereniging al verschillende evenementen georganiseerd om de lokale geschiedenis onder de aandacht te brengen. Van de Open Monumentendag tot het Historisch Café, de vereniging heeft haar aanwezigheid duidelijk gemaakt en de interesse van het publiek gewekt. Daarnaast is er al een begin gemaakt met het verzamelen van historische artefacten, zoals oude foto’s en persoonsbewijzen uit de Tweede Wereldoorlog.

Trapgevelhuisje Piet v.d. Steen hijst Monumentendag vlag

Toekomstplannen

Met het eerste historisch café op donderdagavond 31 oktober 2019 en de groeiende collectie aan historische objecten, kijkt de Vereniging Oud ‘s-Gravenzande vol vertrouwen naar de toekomst. Er liggen nog vele mogelijkheden om de lokale geschiedenis verder te verkennen en te delen met de gemeenschap, en de vereniging staat klaar om deze uitdagingen aan te gaan.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *