Een laffe Beroving

“Brutale aanranding”

Westlandsche Courant, 9 mei 1934, tekst aangepast aan hedendaags taalgebruik

Zaterdagavond laat is op de weg tussen ’s-Gravenzande en Monster een uiterst brutale aanranding gepleegd op een Chinese pindaverkoper uit Den Haag. Na afloop van het openluchtconcert in ’s-Gravenzande ging hij, nadat hij daar zaken gedaan had, met zijn trommel vol pinda’s te voet huiswaarts. Even buiten het dorp werd hij aangesproken door twee fietsers, die hem vroegen of hij op de bagagedrager mee wilde rijden. Dit aanbod werd in dank aanvaard.

De Beroving

Op een duister gedeelte van de weg stopten de fietsers plotseling. De grootste van de twee, een forse kerel, greep de man beet, smeet hem op de grond en hield hem daar vast. Om hem te beletten om hulp te roepen, hield hij met één hand de mond van zijn slachtoffer dicht, terwijl de andere man de zakken van het slachtoffer doorzocht en hem beroofde van zijn geld, de hele opbrengst van zijn handel.

Hulp en Onderzoek

Hierna maakten de laffe aanranders zich in allerijl uit de voeten. Een passerende buschauffeur van de W.S.M. bracht het slachtoffer naar rijksveldwachter Jansen in Monster. Daar werd de Chinees, die begrijpelijk danig overstuur was, zo goed en zo kwaad als het ging verhoord. Hierbij bleek dat het geroofde bedrag 9 à 10 gulden bedroeg.

Hoop op Rechtvaardigheid

Door de rijksveldwachter wordt een onderzoek naar de daders van deze laffe beroving ingesteld. Het is te hopen dat men hierin zal slagen en het Westland van dergelijke Chicago-bandieten verlost wordt!


Door het delen van deze historische gebeurtenis willen we het verleden van ‘s-Gravenzande levend houden. Dit verhaal herinnert ons eraan hoe zelfs in rustige tijden en plaatsen, onverwachte gevaren kunnen opduiken. Heeft u meer verhalen of herinneringen die u wilt delen? Neem dan contact met ons op!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *