Categorie: Archeologie

Archeologische ontdekkingen en bodemvondsten

  • Oude Muur Ontdekt bij Sloop Gravenhof

    Oude Muur Ontdekt bij Sloop Gravenhof

    De ontdekking van de oude muur bij de sloop van het Gravenhof

    Tijdens de sloop van de Gravenhof in 2017 kwam er tussen het pand Langestraat 96 en de Gravenhof een oude muur tevoorschijn. Waarschijnlijk was deze tijdens de bouw van de Gravenhof in de jaren ’70 blijven staan omdat hij een dragende functie kon hebben voor het naastliggende pand.

    Oude muur, 2017
    Oude muur, 2017

    De Historische Functie van de Muur 

    Op de muur waren stuclagen te zien en was duidelijk een afdruk van een trap te zien, waardoor aangenomen kan worden dat hij als binnenmuur gediend heeft van het pand dat er vóór de bouw van de Gravenhof heeft gestaan. Er is dan ook wat bijzonders aan de hand.

    De Ouderdom en Herkomst van de Muur

    Aan het metselwerk te zien dateert de muur uit de 18e of vroege 19e eeuw en is dus minstens zo’n 200 jaar oud. Het kan een restant zijn van het in de jaren ’70 afgebroken pand, maar hij kan ook altijd zijn blijven staan omdat er aan weerskanten panden tegenaan rustten die afwisselend zijn gebouwd en gesloopt. Zo kon de situatie ontstaan dat een oude muur tussen twee panden steeds gehandhaafd bleef. Het pand Langestraat 96 lijkt namelijk een stuk recenter dan de muur, maar er zijn wel muurankers zichtbaar, wat erop wijst dat de muur wel als draagmuur voor dat pand is gebruikt. 

    Restauratie en behoud van historisch erfgoed

    Aanvankelijk werd verwacht dat de muur op een later tijdstip zou worden afgebroken, maar tot grote vreugde van ondergetekende is de muur prachtig gerestaureerd en voorzien van etalageramen, waardoor hij perfect in de zijgevel van Langestraat 96 is ingepast. Zo is dankzij de nieuwbouw ook weer een stukje oud ’s-Gravenzande zichtbaar geworden en voor de toekomst behouden!

    Oude muur, 2020

    Michiel Kruijthof

  • BODEMVONDSTEN

    BODEMVONDSTEN

    BODEMVONDST in de LANGESTRAAT

    Voorzijde draagspeld
    Achterzijde draagspeld

    De afbeelding hierboven betreft een broche /draagspeld met de afbeelding van Napoleon met adelaar, links. Originele grootte ca 25 mm. Gevonden in de Langestraat bij rioleringswerken.

    Toen Napoleon zichzelf tot keizer kroonde op 2 december 1804, maakte hij de Romeinse adelaar tot embleem van zijn rijk. Op de broche staat de adelaar afgebeeld. Aannemelijk is dat de broche gemaakt is na januari 1805. De drager is een patriot en moet bewonderaar van Napoleon zijn geweest.

    Ruud Heus en Piet van der Steen

    GRAAFWERKZAAMHEDEN achter VAARTPLEIN nr. 10, mei 2020

    Aan het Vaartplein, achter café De Vaart, de voormalige bakkerij van bakker v.d. Berg en daarvoor bakker P. de Vries, zijn graafwerkzaamheden verricht ter voorbereiding van de bouw van appartementen.

    Namens de vereniging Oud ’s-Gravenzande ben ik daar op 29 mei 2020 gaan kijken.

    Bij navraag, eigen onderzoek en uit de gemaakte foto’s blijkt dat de situatie onvoldoende interessant is om verder archeologisch onderzoek te doen.

    Graafwerkzaamheden achter Vaartplein
    Graafwerkzaamheden achter Vaartplein

    nr. 10 Piet van der Steen

  • Hembruggeweer: Het Verhaal van een Historisch Wapen

    Hembruggeweer: Het Verhaal van een Historisch Wapen

    In 1982, op een dag vol herinneringen, werd door Ruud Heus (toen 11 of 12 jaar oud) ontdekt tussen de rommel bij de Zanddijk een opmerkelijk object: een Hembruggeweer, de beroemde M.95. Dit wapen, dat zijn sporen achterliet in de Nederlandse geschiedenis. Helaas was dit het enige dat jonge Ruud meenam.

    Een Teken van Verzet

    Na de capitulatie op 15 mei 1940 moesten Nederlandse soldaten hun wapens inleveren. Velen kozen ervoor hun geweren onbruikbaar te maken, als stille daad van verzet. De beschadigingen aan het houtwerk getuigen van deze geschiedenis. De gevonden M.95, met zijn robuuste constructie, was daar een stille getuige van.

    Gebruik door Bondgenoten

    De bruikbare wapens werden door bondgenoten van de Duitsers, de Volkssturm en politionele eenheden, meegenomen en later gebruikt. Deze wapens, ooit onderdeel van het Nederlandse arsenaal, kregen zo een nieuwe bestemming.

    Van Oostenrijks Ontwerp tot Nederlandse Trots

    Het Hembruggeweer, vanaf 1895 in gebruik, was een Oostenrijks ontwerp dat met precisie werd vervaardigd bij de Artillerie-Inrichtingen Hembrug in Zaandam, waaraan het zijn naam ontleent. Het diende als betrouwbaar werkpaard voor het Nederlandse leger tot 1940.

    Oproep tot Verhalen en Lidmaatschap

    Heeft u verhalen of herinneringen over het Hembruggeweer of andere historische voorwerpen? Deel ze met ons! Uw bijdrage is van onschatbare waarde voor het behoud van ons gemeenschappelijk erfgoed. Neem contact met ons op via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@oudsgravenzande.nl.

    Word lid van onze vereniging en duik dieper in de rijke geschiedenis van ‘s-Gravenzande. Lees meer over lidmaatschap.

  • Zoekplaatjes Oud ‘s-Gravenzande

    Zoekplaatjes Oud ‘s-Gravenzande

    Ontdek de Vergeten Geschiedenis van ‘s-Gravenzande

    In het rijke fotoarchief van de Vereniging Oud ‘s-Gravenzande bevinden zich diverse intrigerende afbeeldingen waarvan we graag de achtergrond willen achterhalen. Wie staan erop afgebeeld? Wanneer en waar zijn deze foto’s genomen? En zijn deze foto’s wel daadwerkelijk in ‘s-Gravenzande gemaakt? In deze nieuwsbrief presenteren we een aantal van deze zoekplaatjes en roepen we onze leden en dorpsgenoten op om hun kennis met ons te delen.

    Foto 1: De Kleuterklas

    Kleuterklas met Juffrouw van der Sar
    Kleuterklas met Juffrouw van der Sar

    Een vroege kleuterklas in ‘s-Gravenzande met juffrouw Van der Sar en een jongen genaamd Maarten. Wie zijn de andere kinderen, waar was dit lokaal, en uit welke periode dateert deze foto?

    Foto 2: Oorlogstijd

    Een foto uit de oorlog. Is deze in 's-Gravenzande genomen? Zo ja, waar precies? Deze afbeelding is ook bekend in een spiegelbeeldige versie.
    Een van de foto’s uit de oorlog. Is dit in ‘s-Gravenzande en zo ja, waar in ’s-Gravenzande.

    Een foto uit de oorlog. Is deze in ‘s-Gravenzande genomen? Zo ja, waar precies? Deze afbeelding is ook bekend in een spiegelbeeldige versie.

    Foto 3: Engelse Brengun Carrier

    Engelse brengun carrier op de hoek Maasdijk en de Papedijk
    Engelse brengun carrier op de hoek Maasdijk en de Papedijk

    Een Engelse Brengun Carrier op de hoek van de Maasdijk en de Papedijk. Wie is de dame die voor de carrier poseert, en wie zijn de andere personen op de foto?

    Foto 4: Duitse Sperre

    Een Duitse "sperre". Waar bevond deze zich en vanuit welke richting is de foto genomen?
    Duitse “sperre”

    Een Duitse “sperre”. Waar bevond deze zich en vanuit welke richting is de foto genomen?

    Foto 5: Café aan de Heenweg

    Een foto van een café aan de Heenweg. Welk café was dit, waar stond het precies, en wie zijn de afgebeelde personen?
    café aan de Heenweg

    Een foto van een café aan de Heenweg. Welk café was dit, waar stond het precies, en wie zijn de afgebeelde personen?

    Foto 6: Oude Boerderij

    Een foto van een oude boerderij. Waar stond deze boerderij en wie waren de bewoners?
    Oude Boerderij

    Een foto van een oude boerderij. Waar stond deze boerderij en wie waren de bewoners?

    Foto 7&8: Bodemvondst

    De volgende twee afbeeldingen zijn bodemvondsten uit de collectie van onze verenigingsarcheoloog Ruud Heus. We zijn benieuwd of u deze objecten herkent en weet waartoe ze dienden.

    Deel Uw Kennis

    Bent u in het bezit van een foto, afbeelding of voorwerp waar u vragen over heeft? We nodigen u uit om uw informatie met ons te delen via een mailtje aan info@oudsgravenzande.nl. In een van de volgende nieuwsbrieven zullen we terugkomen op de ingezonden foto’s en voorwerpen.

    Word Lid van Onze Vereniging

    Wilt u bijdragen aan het behoud van de geschiedenis van ‘s-Gravenzande? Overweeg dan om lid te worden van onze vereniging. Meer informatie vindt u op onze lidmaatschapspagina. Uw steun is onmisbaar voor het voortzetten van ons werk.

    Contact

    Heeft u vragen of wilt u in contact komen met ons? Bezoek dan onze contactpagina of stuur een e-mail naar info@oudsgravenzande.nl.

  • Middeleeuwse Steengoed Kan Gevonden in Bagijnhof

    Middeleeuwse Steengoed Kan Gevonden in Bagijnhof

    Een Unieke Archeologische Vondst

    In 1999 deed onze vereniging een bijzondere archeologische vondst tijdens het afgraven en de opgravingen bij het Vaartplein en de Vreeburghlaan. In de stortgrond van het Bagijnhof werd een steengoed kan ontdekt die gedateerd kan worden tussen 1250 en 1300.

    Massaproductie in het Rijnland

    Dit type kan werd in de tweede helft van de 13e eeuw massaal geproduceerd in het Rijnland. Het is een voorbeeld van (bijna) steengoed aardewerk dat in die tijd veelvuldig werd geïmporteerd.

    Steengoed kan gedateerd 1250-1300
    Steengoed kan gedateerd 1250-1300

    De Tupperware van de Middeleeuwen

    Dit type kan, hoewel zonder specifieke naam, wordt ook wel het ‘Tupperware van de middeleeuwen’ genoemd vanwege zijn massale import en karakteristieke stijl die kenmerkend is voor die tijd.