Hembruggeweer: Het Verhaal van een Historisch Wapen

In 1982, op een dag vol herinneringen, werd door Ruud Heus (toen 11 of 12 jaar oud) ontdekt tussen de rommel bij de Zanddijk een opmerkelijk object: een Hembruggeweer, de beroemde M.95. Dit wapen, dat zijn sporen achterliet in de Nederlandse geschiedenis. Helaas was dit het enige dat jonge Ruud meenam.

Een Teken van Verzet

Na de capitulatie op 15 mei 1940 moesten Nederlandse soldaten hun wapens inleveren. Velen kozen ervoor hun geweren onbruikbaar te maken, als stille daad van verzet. De beschadigingen aan het houtwerk getuigen van deze geschiedenis. De gevonden M.95, met zijn robuuste constructie, was daar een stille getuige van.

Gebruik door Bondgenoten

De bruikbare wapens werden door bondgenoten van de Duitsers, de Volkssturm en politionele eenheden, meegenomen en later gebruikt. Deze wapens, ooit onderdeel van het Nederlandse arsenaal, kregen zo een nieuwe bestemming.

Van Oostenrijks Ontwerp tot Nederlandse Trots

Het Hembruggeweer, vanaf 1895 in gebruik, was een Oostenrijks ontwerp dat met precisie werd vervaardigd bij de Artillerie-Inrichtingen Hembrug in Zaandam, waaraan het zijn naam ontleent. Het diende als betrouwbaar werkpaard voor het Nederlandse leger tot 1940.

Oproep tot Verhalen en Lidmaatschap

Heeft u verhalen of herinneringen over het Hembruggeweer of andere historische voorwerpen? Deel ze met ons! Uw bijdrage is van onschatbare waarde voor het behoud van ons gemeenschappelijk erfgoed. Neem contact met ons op via het contactformulier of stuur een e-mail naar info@oudsgravenzande.nl.

Word lid van onze vereniging en duik dieper in de rijke geschiedenis van ‘s-Gravenzande. Lees meer over lidmaatschap.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *