Jeugdherinneringen bij de Bunkers van ‘s-Gravenzande

Spelen bij de Bunkers na de Bevrijding

Zo’n 40 jaar na de bevrijding van ‘s-Gravenzande waren diverse sporen van de oorlog nog zichtbaar in het straatbeeld, vooral in de vorm van bunkers. Op het Marktplein stond er eentje, naast het politiebureau, maar de uitbreiding van de bebouwde kom in de jaren ’70 zorgde ervoor dat ze ook te midden van nieuwbouwwijken kwamen te staan.

Avonturen in de Edelstenenwijk

Ik ben opgegroeid in de jaren ’80 en ’90 in de Edelstenenwijk, vlakbij het Oranjepark waar ik regelmatig speelde. Voor een kind van acht jaar was daar van alles te beleven: een voetbalveld, een grote glijbaan, slootjes en bosjes om hutten in te bouwen. Maar het spannendste van allemaal waren de bunkers.

De Open Bunker: Onze Favoriete Speelplek

Koningin Julianaweg aanleg Oranjepark ca 1974, tussen de twee zandbergen is de bovenkant van een bunker zichtbaar.

Van de drie bunkers was er één open, met een toegangsgang aan de zijkant die leidde naar een trapje naar het dak. Hier kon je vanaf de schuine kant naar beneden rennen of als waaghals zelfs springen. Die ene bunker had ook nog een tweede ingang, iets verder naar achteren. Als kinderen vonden we die een beetje eng: het was er donker en rook altijd naar brand, vooral omdat de gang in de loop der tijd halfvol was gelopen met modder.

Het Einde van een Tijdperk

Aan de overkant van de Julianaweg stond nog een bunker. Die moest in de jaren ’90 plaatsmaken voor de bouw van een zwembad. Wekenlang waren ze aan het slopen en uiteindelijk zijn de laatste restanten opgeblazen. Voor ons als kinderen was dat een bijzondere gebeurtenis, maar tegelijkertijd verdween er een spannende speelplek.

Verdwijning van Historisch Erfgoed

De meeste bunkers in de bebouwde kom zijn verdwenen. Er staat er nog één in het sportpark. Die op het Marktplein is samen met het politiebureau verdwenen, en die in het Oranjepark is onder een dikke laag grond bedolven geraakt tijdens renovaties. Wat resteert is de lange grashelling waar je in de winter kon sleeën, al hebben we de laatste jaren helaas geen sneeuw meer gehad…

Ontdekking van een Verloren Stukje Geschiedenis

Recentelijk is bij de sloop van een woning bij de Parallelweg een bunker blootgelegd. Op de buitenmuur, waarin de twee dichtgemaakte deuren zitten, zijn nog steeds de camouflagekleuren uit de oorlogsjaren zichtbaar. De rechtermuur heeft de vorige eigenaar voorzien van een muurschildering. Deze bunker behoorde tot een aantal bunkers die waren gebouwd ter verdediging van de nabijgelegen tankgracht.

Blootgelegde bunker aan de parallel weg
Blootgelegde bunker aan de parallel weg

Michiel Kruijthof


Reacties

Eén reactie op “Jeugdherinneringen bij de Bunkers van ‘s-Gravenzande”

  1. Iemand vertelde me tijd terug,

    ‘ Er stond helemaal geen bunker bij het oude politiebureau in het dorp ‘. Ik zeg ‘ echt wel ‘. Heb daar als kind zo vaak gespeeld. Maar goed nu ik op deze zondagavond weer even na een fietstochtje in en door het dorp achter me computer zit kom ik toch hier tegen dat ik me niet vergist heb.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *