Het huis “De geschoren Aap”

Een Mysterieus Monument met een Rijke Geschiedenis

Het huis “De geschoren Aap”
Huis “De geschoren Aap”. Inzet: het aapje in de nis.

Even voorbij de rotonde op de hoek van de Naaldwijkseweg/Woutersweg in de richting van Naaldwijk staan langs de parallelweg twee witte huizen, genummerd Naaldwijkseweg 274/276. Deze oude huizen, gebouwd rond 1772, zijn bijzonder vanwege een nis in de voorgevel met daarin achter glas een beeld van een aapje. Hierdoor staat de woning bekend als “De geschoren Aap”. Hoe het aapje daar terecht is gekomen, blijft een mysterie. Vroeger had het aapje zelfs lichtjes in zijn kopje, wat ’s avonds een leuk gezicht was voor voorbijgangers.

Historische Weetjes

  • Burgemeester P.R. Dingemans van de Kasteele: Rond 1900 waren het huis en de tuin van “De geschoren Aap” in het bezit van burgemeester P.R. Dingemans van de Kasteele. Na zijn dood in 1917 liet hij veel van zijn bezittingen, waaronder dit huis en de tuin, na aan de Uniekerk.
  • Naam Oorsprong: De naam “De geschoren Aap” zou afkomstig zijn van een café met dezelfde naam, dat rond 1900 in een van de twee huizen gevestigd was.
  • Tuinder Jogchem van de Hout Jz.: In de jaren 30 van de vorige eeuw woonde tuinder Jogchem van de Hout Jz. (1854-1941) in het huis “De geschoren Aap”. Hij kocht het in 1929.

Leuk om te Weten

Oorlogsproject: Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het huis mogelijk een rol in lokale oorlogsprojecten. Meer onderzoek naar dit aspect zou interessante verhalen kunnen onthullen.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *